Behandeling bij bekkenproblemen

Specifieke behandeling bij bekkenproblemen

Het manueel inwendig onderzoek

Het manueel inwendig onderzoek: de fysiotherapeut brengt met een of twee vingers inwendig vaginaal of anaal de spierfunctie in kaart. Er zal u gevraagd worden de bekkenbodemspieren aan te spannen (lang en kort, hard en zacht), en weer los te laten, te hoesten en te persen. De spieren kunnen goed functioneren, te zwak zijn, te sterk gespannen zijn, op momenten dat het niet gewenst is aanspannen of juist niet aanspannen op momenten dat het wel gewenst is.

Dit onderzoek duurt ongeveer 5 minuten.

Het myofeedback onderzoek en behandeling

Het myofeedback onderzoek:  Dit onderzoek wordt gedaan d.m.v. het feedbackapparaat. De fysiotherapeut, of indien gewenst uzelf, brengt een probe in de vagina of anus. Deze wordt op de computer aangesloten waardoor het mogelijk is om de activiteit van de bekkenbodemspieren op het scherm te zien en te volgen bij hoesten, persen, aanspannen en weer loslaten. Het geeft een objectieve waarde van de mate van aan- en ontspannen.

Dit onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

De myofeedback behandeling. Deze vindt op dezelfde manier plaats als het myofeedback onderzoek, alleen nu met een gerichte trainingsopdracht. Doordat u zelf op het computerscherm kunt zien wat u doet (of niet doet) met de bekkenbodemspieren geeft het goede feedback. Hierdoor kan dit een goed hulpmiddel zijn om op een juiste manier te leren aan- en ontspannen. Zo leert u sneller deze spieren onder controle te krijgen en optimaal te gebruiken.

Bekkenfysiotherapie in High Definition

Een effectieve behandeling begint met een nauwkeurige diagnose. Met de High Definition technologie MAPLe® is het mogelijk om in één oogopslag de EMG-activiteit van individuele spieren bij patiënten te zien en te vergelijken met de spieractiviteit van gezonde personen. Hierdoor kan de therapeut gerichter behandelen en is de patiënt zich eerder en beter bewust bij welke spieren het probleem zit, om ze sneller tot een resultaat te komen.

Probe            Novuqare

Elektrostimulatie

Elektrotherapie. Deze behandeling is zinvol wanneer u het gevoel in uw bekkenbodemspieren kwijt bent en niet meer weet hoe u ze moet aanspannen. Het vindt op dezelfde manier plaats als de myofeedback behandeling. Alleen wordt er nu d.m.v. een zeer milde stroomvorm een impuls gegeven aan de spieren via de ingebrachte probe. Zo zet het de spieren aan tot activiteit of biedt ondersteuning aan aanspannen, zodat u leert  voelen wat aanspannen inhoudt. Zodra u dit zelf kunt wordt vaak overgegaan op de myofeedback behandeling.

Rectale ballon
de onderzoeksballon van lege tot opgeblazen fase
De onderzoeksballon van lege tot opgeblazen fase

Het onderzoek met de ballon. Dit onderzoek geeft een goed beeld van het functioneren van het onderste stukje darm, anus en bekkenbodemspieren bij ledigingproblematiek van de darm. Hierbij wordt een ballonnetje via de anus in het rectum, de endeldarm gebracht. Vervolgens wordt het langzaam opgeblazen met een spuit. U wordt gevraagd aan te geven wanneer u iets voelt tijdens het opblazen en wanneer u een aandranggevoel krijgt. U wordt gevraagd om te persen , te hoesten, de bekkenbodemspieren aan te spannen en te ontspannen. Dit onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

De ballontraining. Deze behandeling leert u weer een goede perstechniek aan of een goed gebruik van de bekkenbodemspieren om ontlasting op te houden.